Project Mavu

Mavu is een in Zuid Afrika opgerichte stichting, die sport ontwikkelt in de meest achtergestelde en arme gebieden door het land. De organisatie, mede opgericht door de in Oldenzaal geboren en getogen Bram van Wijck, maakt een sociale impact in de gemeenschap die geteisterd wordt door criminaliteit, tienerzwangerschap en drugsgebruik. Dit komt vooral doordat verveling toeslaat bij jongeren die uit school komen, of werkloos thuis zitten. Het doel van Mavu is om de gemeenschap in dorpen en townships te versterken, door onder andere de jeugd bij elkaar te brengen met sport, ze zogenoemde life skills aan te bieden en ze een doel te geven. Deze combinatie van focus op sport en onderwijs zorgt voor langdurige verandering in de gemeenschap en een geweldige invloed in persoonlijke ontwikkeling. Geen luxe in het land waar één op de vijf personen besmet is met het HIV virus.

Door dit gebrek aan sociale activiteiten is sport bij uitstek een sterk middel voor verandering. Het mobiliseert jongeren, geeft ze een doel en discipline. In tegenstelling tot in Nederland waar de jeugd lid is van een club, is veruit de meeste sport in Zuid-Afrika georganiseerd in scholen. Maar juist in deze achtergestelde gebieden zijn er geen voorzieningen, materialen of geschoolde coaches. Scholen kunnen daardoor dus niets aanbieden. Dat wil Mavu veranderen. Zij trainen de vaak werkloze vrijwilligers tot echte coaches die dagelijks op school training gaan geven. En zij zetten lokale competities op waarbij scholen het wekelijks tegen elkaar opnemen. Iedere woensdag wordt daardoor een competitie gespeeld in sporten zoals voetbal, basketbal, volleybal, atletiek en zelfs tennis als daartoe de mogelijkheid bestaat.

Een ambassadeur van Mavu is Simphiwe. Zij is oud aanvoerder van het Nationale dames voetbalteam. Simphiwe groeide met haar alleenstaande moeder op in Alexandra, de armste township van Johannesburg, zonder uitzicht op een betere toekomst. Als jong meisje speelde ze iedere dag voetbal op straat. Tot dat ze werd opgepikt door het lokale (jongens) voetbal team. Door hard werken speelde ze zichzelf in de kijker en wist volledig gesponsord voor een middelbare school te spelen. Nu is ze afgestudeerd aan de universiteit, speelde 40 wedstrijden voor het nationale team en is de hoogst gekwalificeerde vrouwelijke coach in Zuid Afrika. Rolmodellen als Simphiwe zijn bij uitstek het beste middel om jongeren aan het sporten te krijgen en een doel te geven!

Voor meer informatie over het project Mavu verwijs ik naar de website: www.mavu.org.za