Jonge Missionaris bijdrage

De K.J.M.V. de Missietent is van vroeger uit opgericht om paters financieel bij te staan. Gezien het feit dat wij ook vernieuwend willen zijn en er een flinke terugloop is in het aantal paters, zijn wij op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan ontwikkelingshulp. De trend van de afgelopen jaren is dat veel jongeren vrijwilligerswerk in derde wereld landen verrichten en de Oldenzaalse jongeren zijn daarin niet anders. De gelijkenis tussen beide vormen van missionariswerk is vooral terug te zien in de grondslag van hun reis, namelijk om mensen met minder mogelijkheden een kans te bieden op een beter bestaan. Hierin zagen wij als de Missietent een goede kans om daaraan bij te dragen.

Sinds een aantal jaar staat deze nieuwe vorm van ontwikkelhulp op onze goede doelen lijst. Er zijn al verschillende ‘missionarissen’ die hiervan gebruik hebben gemaakt. Hieronder is een overzicht met deze ‘missionarissen’:

- Floor Brummelhuis is in eind 2009 naar Cambodja geweest om daar werkzaam te zijn als coördinator van een kindertehuis.  De belangrijkste activiteit was het intensief begeleiden van de Cambodjaanse vrijwilligers die daar werkzaam waren, zodat er continuïteit in de hulpverlening blijft. Daarnaast heeft zij ook geholpen bij het organiseren van activiteiten en workshops, waarbij de kinderen al spelenderwijs les kregen in hygiëne of taal.

- Begin januari 2011 is Gershom Mulder  naar San Jose (Costa Rica) geweest. Zijn doel was om een voetbalschool op te zetten met een duidelijke structuur, geschikte trainers, spelers en materialen. Daarnaast heeft hij er voor gezorgd dat de verschillende randzaken beter gefaciliteerd zijn. Daarbij kan worden gedacht aan het afzetten van het voetbalveld, het inbouwen van een douche en een toilet in de kleedkamers.

- Op het einde van 2012 is Floor Jonkman naar Zuid-Afrika gegaan. Zij heeft  in een tehuis voor kinderen, die door uiteenlopende redenen hier zijn opgenomen, gewerkt. Zij heeft daar op verschillende manieren geholpen, onder andere door hulp bij de verzorging, hulp bieden bij het huiswerk maken, maar daarnaast heeft Floor ook huismoeders geholpen bij het verkrijgen van verschillende vaardigheden. Te denken valt aan het verkrijgen van een dagelijkse structuur, de zorg voor kinderen en de opvoeding van hen.

Voor dit jaar is er nog geen goed doel vastgesteld. Schroom dus niet en reageer, indien u in aanmerking wil komen voor de ‘jonge missionaris bijdrage’! Dit kan schriftelijk en via een digitaal contactformulier. Voor beide mogelijkheden verwijs ik u naar de contact pagina op deze website.