Rolph Droste vertelt over zijn Project Masealama (Limpopo: Zuid-Afrika)

» Posted by admin on Aug 20, 2015 in Nieuws | Comments Off

Rolph Droste vertelt over zijn Project Masealama (Limpopo: Zuid-Afrika)
Een bekende Engelse journalist stelde al eens na vele omzwervingen over de hele wereld: “Zuid-Afrika is eigenlijk de hele wereld in het klein”. En ja, dat vinden wij ook. Er is geweldig veel diversiteit in natuur en cultuur, waarschijnlijk meer dan waar ook ter wereld. Maar daarnaast bestaan er helaas ook erg grote verschillen in levensstandaarden. 

Wanneer de familie van je vriendin uit Zuid-Afrika komt, vindt je altijd wel een reden om er zo snel mogelijk weer te geraken. In 2012 was alweer de laatste keer geweest. Voor 3 maanden werkte ik in de Limpopo provincie voor de toenmalige ontwikkelingsorganisatie Bjatladi. Deze organisatie werkte samen met scholen in rurale gebieden waar kinderen van 4 tot 17 jaar oud hun lessen volgen. Bjatladi ondersteunde het lesprogramma met muziekles, sport en ‘lifelessons’ (een soort maatschappijleer met hele praktische invulling).

Maar na school begon het werk pas écht bij Bjatladi. De kinderen komen na school namelijk thuis in een leeg huis. De ouders zijn soms zelfs voor maanden weg, omdat ze moeten werken in de mijnen of in grote steden als Johannesburg. Bjatladi ving de kinderen dan op na school. Kinderen kregen er te eten en konden daarna meteen meedoen bij één van de sportactiviteiten, of meedoen in één van de kunstprogramma’s met schilderen, muziek en houtbewerking.

In september 2014 kwam er een mailtje binnen van een goede vriend van me, Ephraim. Bjatladi is een groot deel van zijn financiële steun verloren en er zijn onvoldoende middelen om alle locaties open te houden. Een locatie, genaamd Masealama, is nog open. Maar de grote afstanden maken het erg moeilijk om iedereen te bereiken. Ephraim probeert als lokale priester zoveel mogelijk scholen en families te bezoeken door te liften, maar het is duidelijk dat vervoer een probleem wordt.

Voor mij was dit het moment om eens te kijken of we wat vanuit Nederland kunnen bijdragen. Vele vrienden, familieleden en kennissen legden geld bij elkaar om een auto te kopen. Op die manier zouden Masealama en Ephraim zoveel mogelijk kinderen kunnen blijven helpen.  Ook de Missietent heeft een bijdrage geleverd vanuit het geld dat verdiend werd met de jaarlijkse lotenverkoop. Met een spreekwoordelijke zak geld ging ik, samen met mijn vriendin Romilde, naar Zuid-Afrika om te kijken wat we precies konden doen.

Aangekomen bij Masealama vonden we niet dezelfde positieve geest die er een paar jaar eerder heerste. Sommige kinderen kwamen niet meer en er waren nog maar een paar vrijwilligers over om alle kinderen op te vangen. Er bestond veel onzekerheid over de toekomst, vooral vanwege de onzekere financiën. Alle materialen en benodigdheden zijn echter nog steeds aanwezig. Muziekinstrumenten als gitaren, djémbe’s en marumba’s, alle spullen voor de sportactiviteiten, zelfs de moestuin was er nog. Het zou zonde zijn om niets van deze prachtige plek te maken! Zo besloten we Masealama in oude glorie te gaan herstellen. Maar eerst moeten we een verdienmodel hebben, zodat financiële onzekerheid geen rol meer kan spelen. Mensen in de regio zijn immers afhankelijk van het succes van dit project.

Daarom hebben we nu het ‘MAD (Make A Difference) tourism’ project opgezet. Een deel van het geld is gebruikt om een pand op het Masealama perceel op te knappen, zodat mensen van over de hele wereld er kunnen overnachten. Als priester heeft Ephraim een groot en hecht netwerk in de regio. Dit netwerk is ontsloten e

n geeft toeristen de mogelijkheid om niet alleen mee te doen bij activiteiten van Masealama, maar ook in de kleine dorpjes overnachten bij mensen thuis! Zo kan je als toerist meedoen in het dagelijkse leven van mensen die in dit gebied wonen en direct een bijdrage leveren. Lokale toerisme kantoren, scholen, taxinetwerken, lokale chiefs, families, het dorpsbestuur van het nabij gelegen Heanertsburg en zelfs de politie werken nu allemaal mee om alles gereed te maken. In oktober gaan Romilde en ik, samen met Ephraim alle laatste checks uitvoeren en dan kunnen we van start met ‘MAD Tourism’. Dus aan alle Oldenzalers en niet-Oldenzalers, kom zo snel mogelijk langs en maak het verschil voor de kinderen in deze regio. Waar je normaal als toerist maar weinig kan zien vanwege onzekerheid over de veiligheid of simpelweg door onbekendheid met het gebied, kun je vanaf oktober beleven waar het werkelijke Zuid-Afrika om draait! Wij beloven dat jouw vakantie onvergetelijk zal zijn en uiteraard dat het opgehaalde geld direct wordt geïnvesteerd in de opvang en educatie van de kinderen. Wie weet hebben we voor het einde van het jaar de middelen om ons te verzekeren van de hoognodige transportatie.

Voor nu, heel erg bedankt voor jullie steun! We hebben een vonk kunnen creëren, alleen al door aan te geven dat mensen in Nederland aan ze hebben gedacht. Nooit eerder hebben we zoveel positieve energie gevoeld vanuit verschillende hoeken. Dankzij de Missietent en de steun van veel vrienden kijken we met volste vertrouwen naar de toekomst.

 

Voetbal op één van de scholen. Het meisjesteam doet het hier heel erg goed

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastor Ephraim vertelt het damesteam tijdens de voetbaltraining over hoe je dingen kan bereiken in je leven als je maar samenwerkt en niet bang bent om te vragen en te leren

 

 

 

 

De vier beste Marimba spelers van het project.

Ze willen hun voorgangers achterna en op een internationale tour gaan

 

 

 

 

 

Onze opvanglocatie voor kinderen. Hier komen kinderen na school voor een hapje eten, muziek maken, studeren en sporten

 

 

 

 

 

 

 

Ons beste voetbalteam met allemaal talentvolle jongens.

Een aantal jaren geleden werd van alles gestolen op deze school en waren vaak jongens afwezig vanwege problemen thuis.

Nu heeft Ephraim ze zo ver gekregen om op tourbeurt op de spullen te passen en elkaar te helpen als het tegenzit.

Het team is de laatste jaren bijna onverslaanbaar in de regio en de jongens zijn hier erg trots op.